ŞİDDETE UĞRADIĞINIZDA ÇARESİZ DEĞİLSİNİZ
Şiddet mağduru ve şiddete uğrama tehlikesi olan kadınların ve aile bireylerinin korunması 6284 sayılı Kanun kapsamındadır.
Şiddet, bireyin fiziksel, cinsel, psikolojik veya ekonomik yönden zarar görmesiyle ya da acı çekmesiyle sonuçlanan veya sonuçlanması muhtemel hareketleri, buna yönelik tehdit ve baskıyı ya da özgürlüğün keyfi engellenmesini de içeren, fiziksel, cinsel, psikolojik, sözlü veya ekonomik her türlü tutum ve davranıştır.
ŞİDDET TÜRLERİ
Şiddet, genelde bir döngü halinde gerçekleşmektedir. Bu durum, kadının şiddete uğradıktan sonra gerekli önlemleri almak için harekete geçmesinde de bir engel oluşturmaktadır. Şiddetin tekrarlanabileceğini bilmek, erken önlem almak açısından önemlidir.
ŞİDDETE KARŞI BAŞVURULABİLECEK YERLER
1. Polis Merkezleri ve Jandarma Karakolları
Mağdur veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunanlar, bulundukları yerin yakınındaki polise veya jandarma karakoluna başvurarak şikâyette bulunabilirler. Polis veya jandarma, derhal tedbir alınması gereken durumlarda önleyici ve koruyucu tedbirleri alır, diğer durumlarda Cumhuriyet Savcılığına yönlendirir.
2. Cumhuriyet Başsavcılığı
Şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan kişiler, adliyede Cumhuriyet Savcılığına da başvurarak şikâyette bulunabilir ve gerekli tedbirlerin alınmasını isteyebilirler.
3. Aile Mahkemesi Hâkimliği
Mağdur veya şiddete uğrama riski olanlar, bulundukları ilin Aile Mahkemesi hâkimine giderek, şiddeti önlemeye yönelik tedbirleri ve koruyucu tedbirlerin alınmasını isteyebilirler. Aile Mahkemesinin bulunmadığı yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi hâkimine başvuruda bulunulabilir. Hâkim gerekli olan önleyici ve koruyucu tedbirlere karar verir.
4. Diğer
Ø Alo 183 Sosyal Hizmet Destek Hattı
Ø 112 Acil Yardım Hattı
Ø 3.ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi)
Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi, şiddet uygulayan ve şiddete maruz kalanlara yönelik verilen tedbirlerin etkin olması için izleme yapan birimlerdir. Bu merkezlerde hukuki, psikolojik, mesleki ve danışma gibi farklı alanlarda hizmetler sunulmaktadır.
Ø KADES (Kadın Destek)
İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kullanıcı sözleşmesinin olduğu mobil bir uygulamadır. Uygulama aktif olduğunda "Yardım İste" butonuna bastığınızda talebiniz ihbar niteliği kazanır ve mevcut konumunuza kolluk kuvvetleri yönlendirilir.